Finnforbrukslån.net Kredittkort og cashback

Kredittkort og cashback

Få shoppingrabatter med kjøpekort.De fleste nordmenn er ikke klar over hvor mye man faktisk kan spare ved å velge et kredittkort som har cashback. Det finnes ikke tall på hvor mange av oss som bruker et vanlig bankkort til å utføre mer eller mindre alle «vanlige» betalinger, men det er nærliggende å tro at et slikt tall strekker seg opp mot 99 prosent eller mer.

Og hvorfor gjør man det når man kan utnytte et konsept som kalles cashback – som faktisk gir deg avslag for hver eneste gang du drar kortet? Kanskje vil du begynne med det, etter å ha lest denne artikkelen, som skal ta for seg hvordan cashback og kredittkort fungerer, og hva konseptet egentlig dreier seg om.

Dette er cashback

Cashback stammer fra amerikanske kortselskaper, og ble brått populært når det ble innført tidlig på 2000-tallet. Direkte oversatt betyr ordet «penger tilbake», og det er i praksis det som skjer når du handler med et kredittkort som har cashback. Hver gang du drar et bank- eller kredittkort i en butikk eller i netthandelen, så skal kortselskapet ha sin andel av kaka. Som regel er dette VISA eller MasterCard, og summen de skal ha ligger vanligvis på rundt 1 prosent. I Norge så dekker butikkene dette gebyret innebygd i handlesummen, men enkelte kredittkortselskaper velger å gi deg pengene tilbake i stedet.

Dermed kan man spare 1 prosent på alt man handler – uansett hva det er, hvor det er og når det er. Det eneste du trenger er et kredittkort som kjører bonussystemet cashback. Det koster ikke noe, og den opprinnelige formen for cashback gir deg bonus uansett hvor du handler. Trumf VISA er et godt eksempel på et bra cashback-kort, der du får 1 prosent av handlesummen i bonus. Handler du dessuten i en Trumf-butikk (Meny, Ultra, Kiwi, Shell og så videre) økes bonusen dessuten til 2 prosent. De er også kjente for å kjøre kampanjer der du kan få hele 3-4 prosent i bonus, så hvorfor ikke takke ja?

Ved ekte cashback kan du også bruke pengene på hva du vil. Derfor er dette en meget fin måte å småspare på. Selv om det kanskje ikke høres mye ut, så kan du jo anta hvor mye familien bruker på mat i løpet av et år. 100 000? 200 000? Bare her kan det spares en god del, og kanskje blir drømmereisen finansiert ved hjelp av cashback-bonus.

Flere varianter av cashback

En av de mest populære cashback-variantene, er såkalte bensinkort. I praksis fungerer dette likt som nevnt ovenfor, men cashbacken er begrenset til å gjelde kun bensin eller diesel – drivstoff rett og slett. Hver og en av de store bensinstasjonkjedene har sine egne kredittkort som gir deg cashback på drivstoff, med bonuser som variere fra 20 til 40 øre. Disse er altså midt i blinken for deg som ønsker å samle drivstoffregninga under ett og samme kort, samtidig som du kan spare en god del kroner og ører i løpet av et år med tanking.

Andre varianter gir deg også spesifikke rabatter og bonuser i utvalgte nisjer. Bank Norwegian har for eksempel et kredittkort som ikke gir deg penger i bonus, men poeng som du kan bruke på flyreiser. Mange kredittkort har også spesielle varianter som gir deg større avslag i utvalgte bransjer. Du kan for eksempel spare hele 7 prosent den ene måneden på alt som handles i en sportsforretning, mens det kanskje neste måned er 4 prosent avslag på sko og klær. Som du skjønner er det mye penger å spare, og spesielt hvis man endrer rutinene slik at kredittkortet blir fast betalingsmiddel.